Geschiedenis

De Roosendaal, Toen & Nu

De Roosendaal is een typische Veluwse boerderij. Veluwse boerderijen hebben vaak 2 of meer diertakken. Zo worden er nu op de boerderij koeien en varkens gehouden. Vroeger zijn er ook eenden, mestkuikens, vleeskonijnen, vleeskalveren en bijen gehouden.

Boerderij De Roosendaal in Putten

Generaties van de Kamp


Het is een familiebedrijf. Op de foto's hierboven zie je de 2e en 5e generatie van de Kamp. Links op de foto zie je de boerderij. Jan van de Kamp kocht in 1921 de boerderij. In 1955 nam zijn zoon Henk van de Kamp de boerderij over. In 1980 nam zijn zoon Jan van de Kamp de boerderij over van zijn vader en in 2013 zijn Jan en Marian van de Kamp een samenwerking aangegaan met Christian en Sabine van de Kamp. Zij willen het bedrijf overnemen en voortzetten.

Plattegrond buitengebied Huinen Putten in 1815

Geschiedenis


Deze kaart is van 1815. Het buitengebied van Putten bestond toen uit veel heidegronden. Het buitengebied was ingedeeld in maalschappen. Een maalschap is een organisatie van boeren of geerfden die de heidegronden beheerden.

Er schijnt vroeger een voorganger te zijn geweest van boerderij “De Roosendaal”, het oude Roosendaal. Deze boerderij lag op het Hellerveld vlakbij de Soesstraat, op deze kaart aangegeven met Zoetstraat. De Soesstraat was een nat heidegebied waar in de 18e en 19e eeuw keuterijtjes gebouwd werden. Een keuterij is een kleine boerderij. De Roosendaal wordt voor het eerst genoemd in 1773. 


Boerderij De Roosendaal op de kaart

De naam Roosendaal


De naam Roosendaal is afkomstig van een ontginningsgebied wat ten noorden van de Soesstraat lag. Bij het ontginnen werd de bovenste laag van de heidegronden eraf gehaald en werd vervolgens mest over de grond uitgereden. Op die manier werd de bodem vruchtbaarder en konden ze van heidevelden grasland maken om het vee op te weiden.

De boerderij zie je op deze kaart bij de gele pijl liggen. 


Straatnaam Roosendaalseweg


In de 19e eeuw ontstonden de heidewegen. Deze zijn aangelegd na de opheffing en de verdeling van de malenschappen, zoals het Hellerveld. Het land werd toen verdeeld. De Beulekampersteeg en de Roosendaalseweg waren jonge heidewegen. In die tijd was het adres van de boerderij Den Rozendaal F23. Echte straatnamen zoals nu hadden ze toen nog niet. 

Na de tweede wereldoorlog in 1945 zijn de Beulekampersteeg en de Roosendaalseweg voor het eerst verhard. De straat Roosendaalseweg is vernoemd naar boerderij “De Roosendaal”. Net zoals de Beulekampersteeg vernoemd is naar boerderij “De Beulekamp” in Nijkerk.

Aankoop boerderij


In 1921 kocht Jan van de Kamp boerderij “De Roosendaal” van Teunis en Jan van de Langemheen. Op de foto zie je een stukje van het aankoopbewijs dat toen nog volledig handgeschreven werd.

Het voor en achter


Het boerenerf bestaat vaak uit een voor- en achtergedeelte. “Voor” bestond vaak uit het woonhuis met zorg voor de kinderen, de boomgaard, de moestuin, de bleek en de weide voor kleinvee. Hier werkte vaak de boerin. Rondom de boomgaard en moestuin stond meestal een haag van prikkende meidoorn. Deze hield indringers tegen.

Het “achter” was het gedeelte waar de boer werkte. Hier vond je de stallen met vee, schuren, weilanden, houtsingels etc.

Deze indeling van het erf zie je nu nog steeds terug. Hier een luchtfoto van boerderij De Roosendaal, met voor het woonhuis, de kleine dierenwei en de boomgaard. Achter vind je de stallen, weilanden etc. De taakverdeling loopt nu wel meer door elkaar. Tegenwoordig vind je de boerin ook achter in de stallen.


't Bakhuus


Bij veel boerderijen hier in de buurt zie je naast de boerderij een kleiner huisje staan, het zogenaamde bakhuis. In het bakhuis stond vroeger een oven waarin het brood gebakken werd.

Bakhuisjes hadden vaak daken van dakpannen i.v.m. de brandveiligheid. Ze stonden een stukje van de boerderij af. De toegangsdeur zat vaak aan de kant van de boerderij, zodat je gemakkelijk vanuit de woning naar het bakhuis kon lopen.

Tegenwoordig zijn de bakhuisjes in gebruik als woning of schuur.


Koeien in de stal


Vroeger werden de koeien op de deel van de boerderij gehouden. Tegenwoordig is de deel niet meer in gebruik en worden de koeien in een aparte ligboxenstal gehouden. Boerenbedrijven zijn nu een stuk groter dan vroeger.

Share by: